torstai 2. tammikuuta 2014

Anchorage

Muutama päivä sitten tulin tässä vain ajatelleeksi että lyököhän "keskitalven salama" minuun lähiaikoina. Se on vähän niinkuin oman pääni kokonaan tyhjästä tempaisema idea tai haave, voi olla unohtunut muistikuvakin kuten nyt, jotkut sitä myös matkakuumeeksi sanovat. Ja löihän se! Kuin taikaiskusta muistui tänään mieleen nimi Anchorage, Alaskan suurin kaupunki ympäröivine vuorineen ja merenlahtineen. Tuntuu näet melkein kuin olisin käynyt siellä. Muistan etäisesti sinertävän sävyisen kartan, jossa oli seikkaperäisesti käsin piirretty Alaskan rannikkoa, juuri tuo kaupunki sekä vuoristoa. Muutamia nuolia ja merkintöjä, laivareittien selityksiä. Niin tosiaan! Se oli kauan sitten lukemassani kirjassa. Töistä kotiin pyöräillessä mieleen muistui vielä hämärästi käänteitä kirjan juonesta.

Kirjassa jenkkiläinen tutkija jahtasi Alaskassa mystistä sinistä jääkarhua ja ystävystyi siinä touhun sivu japanilaisen valokuvaajan kanssa. Tarinassa kuvattiin todella elävästi Alaskan luontoa, säätä ja sen valtaa tutkijan työssä, merenkäynnin kovuutta ja siitä selviytymistä. Rahatkin oli aina välillä loppu. Tutkija oli alkuun vieläpä aika yksin "haaveensa" kanssa, valokuvaajaystävä liittyi kuvioihin tarinan edetessä. Luja tahto ja usko onnistumiseen tuottivat muistaakseni tulosta, joskin melko traaginen loppu kirjassa oli.

Tuo opus on nyt hukassa. On varmaan parhaita koskaan lukemiani kirjoja (etenkin kun tässä ei aapisia ole muutenkaan erityisemmin kulutettu). Tuo tarina, niinkuin yleensä muutkin hyvät sellaiset, sytytti minulla. Lieköhän palannut jotenkin alitajuntaan Joulun aikoihin, kun näin telkkarista Alaskan poliisien työstä kertovan ohjelman? Heräsi jokin kumma veto noihin jylhiin maisemiin. Vaan kertokaahan muuten, arvoisat lukijat immeiset (eikai tätä oikeesti kukaan lue (tai lukee;)...) jotta mikä ihme oli tämän kirjan nimi??? 

Pitää käydä kirjastossa lähipäivinä, siellä varmasti mysteeri valottuu ennenkuin yksikään teistä on lukenut tämän postin :D Kyllä internet on sitten hidas!

(Taikkasiis terveisiä NSA:lle jonka vakoilijat on varmaan lukeneet tämänkin jutun kolme kertaa ennen sen julkaisua, hitaus on suhteellinen käsite...)