tiistai 28. tammikuuta 2014

Hitoksee karbonaaraa

Mie romahan! Apuva! Ihmiset toitottaa kulmilla että "Antsku Imatralta sitä-ja-tätä", särähtää meinaan aikas pahasti korvaan tuo... Ja Rossossa on hirmu tungos. Mistä puhutaan? Mitä tapahtuu?! Onko joku valopää mediamoguli löytänyt blogini???

Ei onneksi! Pieni empiirinen tutkimus paljastaa, että kyseessä onkin Jussi Vatasen innovaatio pöllömaikkarin Putous-ohjelmassa. Peace, guys. Jottei asia vaivaisi, käväisin lauantaina yleisen järkyt sivistyksen vuoksi katsomassa yhden jakson meikäläiste luon, ko niil o nii hitoksee iso telkkari. Ainaki näi iso! Todettava on, että passiivisen televisionkatseluhistoriani ajalta muistan äkkituntumalta hauskempiakin hahmoja, esmes Munamies ja Jani-Petteri. Ja onhan siellä tänä vuonna Jäbä Leisson!

Mutta silti täytyy nostaa hattua Vataselle; ei ole todellakaan ollut mikään pikku juttu omaksua Imatralaista puheenpartta ja "olemusta". Etenkään ulkopaikkakuntalaiseläväisenä. Kova työ kantaa hedelmää - Antskun haastattelua kuunnellessa, niin tietynlainen tarkoitushakuinen yliammunta kuin pikku virheetkin huomioiden, tuntuu kuin kuuntelisi ketä tahansa Imatralaista. Puhe on paikalliseen tapaan hieman vaisua, vedättelevää mutta silti korrektia asialtaan. Karjalaisia luonnehditaan stereotyyppisesti iloisiksi, mutta Imatran murteessa on jotain tietynlaista kilttiä melankolisuutta. Kuulijalta kysytään kärsivällisyyttä, sillä juttu voi jatkua (joskus vasta alkaa) siitä mihin vaikkapa Stadilainen sen lopettaisi. Muistakaa!

Vaikka enpä ole mikään kielitieteilijä. Paljasjalkainen imatralainen kylläkin :) Siitäkin huolimatta, että muutettuani v. 2010 Savonlinnaan sikäläiset kyselivät että olenko ehkä Kuopiosta. Ja takaisin muutettuani täkäläiset arvailivat jotain puutaheinää välillä Joensuu-Nurmes. Murteet ovat herkkiä sekoittumaan ja itse omaan vielä jonkin ihme "addiktion" puheenparren pikku vivahteille ja väännelmille. Sain taannoin (vuosina kivi, keppi ja lankapuhelin) luettavakseni Savoksi viännetyn Aku Ankka-sarjiksen. Siitä se riemu repesi! Liekö alkanut silloin koko lifestyle, ei vieläkään kuulija raukka aina tiedä onko vastuu hänen vai kielitoimiston...

Järkytyksestä huolimatta tsemppiä Vataselle ja Antskulle. Imatra on saatu maailman Suomen Helsingin kartalle!