torstai 9. tammikuuta 2014

Kovaa rohtoa

Kumpaa juot mielummin, invalidi-olkipukista vai ajellusta karvahatusta uutettua lientä? Niin. En minäkään tiedä. Olen silti vain juonut sen tapaista viime aikoina tyytyväisenä, ollen hyvin onnellinen siitä ettei se ole näistä kumpaakaan. Liemen nimi on pakuritee.
Niin että nyt se raukka vetää jo sieniäkin, miettii lukija. Mieti vain, moinen tee on yllättävän miedon ja pehmeän makuista. Kuulemma vieläpä terveellistä kuin vaikkas ruisleipä, sauna, Finlandia-hiihto ynnä muu masokismi. On antioksidantteja, hivenaineita ja sun vaikka mitä joista en edes tiedä... Rankkaa bilefiilistä on kupillisen jälkeen turha odottaa, korkeintaan lämmittää ja ramaisee niinkuin tee nyt ainakin!

Eräily- ja selviytymisporukkamme (josta edellä) sai vuosi takaperinpäin reissullaan käsiinsä koivun kyljestä pakurikäävän. Kääpä jaettiin kaikkien neljän halukkaan kesken tasan ja sitten juttu unohtui minun osaltani. Palaseni pyöri takakontissa, kulkeutui sieltä kotitalon verstaalle ja odotteli siellä tilantäytteenä kunnes nyt Jouluna sen muistin, saatuani äidiltäni lahjaksi vanhan messinkisen morttelin. Kiitos, olen haaveillut sellaisesta! Pitipä sitten käydä fillarilla ihan vartavasten tuo käävänpala hakemassa, varttitunnissa se oli palasina uuninpellillä valmiina kuivatukseen.

Missä muruseni on? (Kääpämuruseni ainaski tässä;)
Varsin yleisesti tunnutaan suositeltavan käävän kuivatusta sähköuunissa, suunnilleen arvoilla 50 astetta ja vuorokausi-pari luukku raollaan. Itse tuli leivinuunin lämmityksen jälkeisenä päivänä lykättyä käävät uunipellillä sinne ja otettua parin päivän jälkeen poijes, kuivia olivat! Parista palasta keitin sitten ekan teekattilallisen, vajaa litra vettä ja keitetään vartti tai pidempään. Täytyy todeta että vaikka olenkin kovasti makean perään, puun/olkien makuinen liemi istui tosi hyvin makunystyröihin. Jos väitätte muuta, olette varmaan juoneet vahvempaa uutetta jauheesta tms. (itse kokeilin aluksi keittää paloja). Melko vähän aikaa olen tätä hörppinyt, koetan iltaisin keitellä kattilassa kupillisen-pari. Pitää tunnustella olotilaa ja postata tähän havaintoja!