sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Älytön viikko

Tuntuuko keinoäly tekevän teidät tyhmiksi? Minut ainakin. Nyt syyskuussa (joka on jo luoja paratkoon loppumassa) on tullut roikuttua tietoverkossa jotenkin järjettömän paljon. Siltä tämä tuntuu. Radioharrasteen saralla muuan projekti vaatii seulomaan suuret määrät ulkomaisia sivustoja ja keräämään niistä omaa suunnittelua tukevat tiedonjyväset. Sitten on kasvateltu pientä lava-autokuumetta, joka onneksi laantuu sillä että tuo entinen rojukin seisoo vielä pihassa. On pihasaunan remontin suunnittelua sisustuksen ja valaistuksen saralla. Ja vielä tärkeinpänä, Rinnakkaiseen olisi pukkaamassa jälleen ohjelmaa! Lähihistoria kätkee sisäänsä kolmepäiväisen melontareissun seikkailijaporukan tykö sekä tietysti sekalaista uutta kommeltamista saunan parissa, joten kirjoitushommia piisaisi. Onneksi keittiön pöydällä lojuu kynä ja luonnosvihkonen, niitäpä aion nyt käyttää!

Sitten on vielä tämä nykyvitsaus eli älypuhelin. Siihenkin on kehittynyt "tarve": se herättää, mittaa pyöräillyt kilometrit, näyttää sähköpostit, soittaa Spotifylla musiikkia, ottaa kuvia, kertoo uutiset ja blogin asiat sekä näyttää Fingerporeja ruokatunnilla... eli vie siis oikeastaan loput siitä ajasta, mikä olisi oleellista käyttää ihmiselämän harjoittamiseen. WhatsAppikin kilisee vähän väliä! Vielä muka pitäisi ehtimiseen päivittää mokomaa lättyä ja ladata akkua.

On jo petollisen helppoa kaivaa Google taskusta ja selvittää jokin täysin epäoleellinen pikkukysymys, johon muutoin kyllä saisi sitten joskus elämän varrella vastauksen - tai olisi saamatta. Suoraan sanoen tuntuu, että olen luiskahtamassa pois maalaisjärjen primitiivikäyttäjien piiristä. Tahtoisin sinne takaisin, omalle paikalleni. Jotenka: teen sen mikä on minulle luontevaa - eli pysähdyn. Laitan viikon ajaksi älyluurin lipastoon ja nettimodeemin kiinni. Ja koska säännöt on tehty rikottaviksi, en aseta sellaisia. Nyt on tarkoitus etsiä se oma selkäranka ja käyttää sitä. Työsähköpostin tarkastus työaikana ynnä muut työn sähköiset raportoinnit täytyy tietty hoitaa, ne rajataan poikkeuksiksi.

Että tällaista sisunhoitoa tulossa! Tätä kirjoittaessani olen juuri kotiutunut sunnuntain iltavuorosta ja vuorokauden (ja viikon) vaihtumiseen on aikaa kymmenisen minuuttia. Ehdin parahiksi sulkea toosat ja käydä unten maille - laittamaan rahaa henkiseen pankkiin!

Ja palaanko? Todennäköisesti, en kyllä tiedä milloin ;)