maanantai 22. joulukuuta 2014

Eräänlaisia joulupuuhia :)


Laita tulet leivinuuniin. Taivastele hetki keittiön ikkunassa ulkona räimivää talvista vesisadetta. Käännä radio kiinni, sillä sen säätiedote lupaa kuitenkin vain samaa jouluksi. Raavi hetki kaaliasi ja kaiva jääkaapista kilo lanttua. Pilko lantut suolaveteen ja pistä kiehua pulisuittamaan. Kypsät lantut voit survoa pulikalla, jätä keitinvettä mukaan. Muista viime tingassa lisätä mössöön ripsu suolaa!

Lorauta kulhoon pari-kolme desiä kermaa, fitness-väki voi korvata osan kermasta maidolla. Minä en voi. Sitten etsitään kaapin perältä desi korppujauhoja, jotka kaadetaan kermaan. Tässä välissä leivinuunin sytytyslataus on varmaan sammunut, laita loput (ylisuuret)  klapit pikku hiilloksen päälle ja toivo ihmeitä. Niitä ei tule, ja joudut hakemaan tuohta puuliiteristä. Mutta kohta syttyy!

Takaisin kyökkiin. Huomaa, kuinka unohdit sekoittaa korppujauhot kunnolla kermaan - nyt voit nostaa epämääräisen klöntin kulhosta kokonaisena. Kiroa turhaan työhön joutumista ja sekoita apinan raivolla. Flow-tilaan päästyäsi lisää sotkuun pari kananmunaa, muutama loraus siirappia ja hiukkanen inkivääriä, kanelia ja valkopippuria. Ulkomaalaisen keittiön ystävät voivat toki lisätä myös mausteita, joiden nimiä en osaa edes lausua - ties miten hyvää siitä tulee. Feel free! Lopuksi, kun sotku ja lanttusose sekoitetaan keskenään, tuloksen olisi jokseenkin edullista näyttää tältä:Vuoan voitelu menossa


Jos olet muistanut kytätä leivinuunia kokkailusi aikana, pitäisi siellä lämpötilan huidella parinsadan asteen kyntämillä hiilloksen himmetessä. Minulla lukema oli tosin 250. Tästäkin voidaan taittaa peistä vaikka miten päin... Lämpötilan miellyttäessä laatikkomassa kaadellaan voideltuihin paistoastoihin, itse koettaisin muistaa myös ripsuttaa pinnalle korppujauhoja ja voinokareen. Jos teet laatikkoa itsellesi, voit haalia kasaan sekalaisia vuokia, koiran ja kissan ruokakuppeja tai vastaavia kuumaa kestäviä astioita. Mikäli laatikot on tarkoitus (koe)syöttää vaikkapa sukulaisille, voi olla kohteliasta käyttää alumiinivuokia. Pettymystilanteessa sinun ei tarvitse pyydellä astioita takaisin :)Kehnosti rajattu kuva valmiista laatikoista :D


Kehottaisin mielelläni paistamaan laatikoita tunnista puoleentoista, mutta kuuntele toki suosiolla aistejasi! Ne kertovat enemmän kuin imatralainen blogittaja. Keitä odotellessa vaikkapa kahvit ja huomaa, kuinka ulkona vesisade on vaihtunut rännäksi. Uskallat ehkä sittenkin avata radion! Joululaulun ja uutisten jälkeen meteorologitäti/-setä kertoo sään olevan kylmenemässä: jospa joulusta saataisiin edes vaalea? Niinkuin tomusokeri piparkakkutalon päällä :)

***

Tai ehkäpä oletkin enemmän porkkanalaatikon ystävä kuten minä? Lanttujen sijasta voit keittää ja soseuttaa kilon porkkanaa! Porkkana vaatii kaverikseen puuroa; kuudesta desistä maitoa, neljästä desistä vettä sekä suolaripsusta saat oivan pohjan puurolle. Laita vesi ja maito sekaisin kattilaan (jälleen kerman käyttökään ei ole kiellettyä, jos kuuntelet makunystyröitäsi...), ja kiehauta sekoittaen. Älä polta maitoa pohjaan etsiessäsi puoltatoista desilitraa puuroriisiä, kuten minä tein! Olisi hienoa tehdä joskus tämäkin asia kunnolla... Riisit kaadetaan nesteeseen ja sekoitellaan vartti. 

Sotke porkkanasose ja puuro keskenään kulhoon. Kyytipojaksi tähänkin seokseen tulee pari kananmunaa. Niin ikään ripaukset suolaa ja valkopippuria olisi sääli jättää pois koko sotkusta. Se mitä kaikkea muuta keksitkään lisätä, kertoo omasta mielikuvituksestasi!

Valmista!

Saattahan sattua niinkin että nostellessasi valmiita laatikoita pois uunista, ulkona satelee jo wanhaa kunnon lunta! Sinisen hämärän laskeutuessa pihamaalle joutunet toteamaan, että kai se joulu sieltä tulee sittenkin :D Ja miksipä ei!

Toivotan iloista ja rauhaisaa Joulua kaikille lukijoille! Olkaahan kilttejä myös ensi vuonna...!!