sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kevään musiikkilöytöjä!

Kaikkihan tietävät sen upean tunteen kun löytää jotain uutta? Vaikka ihan pienenkin asian. Kuten musiikkikappaleen, ehkä jopa koko bändin! Puhumattakaan kokonaisista tyyleistä, genreistä sun muista... Ja annas vielä olla jos se uusi, innostava asia pääsee kertaheitolla verenkiertoon! Näin kävi allekirjoittaneelle muutama ajanjakso sitten, kesken ruoanlaiton. Olen tykännyt kuunnella paria jenkkiläistä radioasemaa netin kautta aina kotitöiden parissa askaroidessa. Tällä kertaa soi Minnesotan keski-lännessä vaikuttava, vapaa ja riippumaton moderniin rockiin keskittyvä Ken´s FM. 

 ***

Perunoista oli kai vielä yli puolet pesemättä kun se alkoi. Täysin ennenkuulemattoman kappaleen intro lupasi juuri sitä mitä "tilauksessa" oli ollut jo luoja ties miten kauan! Kahdessakymmenessä sekunnissa olin täysin myyty. Biisin "jysähtäessä käyntiin" ja naisvokalistin aloittaessa säkeistön, en voinut kuin lyödä multaiset sormet paperiin ja kirjoittaa kaikki tajuamani laulun sanat muistiin. Kiitos hakukoneiden, ennen kappaleen loppua sen nimi ja esittäjä olivat selvillä. Voi sitä riemua! (Jota seuraavassa on ihan teillekin asti, piditte siitä tai ette:)


 
The Birthday Massacre - Diaries

Kanadalaisen The Birthday Massacren biisi Diaries. Listaykkönen alkaen siitä hetkestä, mikäli minulta kysytään! Tarjonta kohtasi piiiitkästä aikaa kysynnän <3 Pikku löytöretki yhtyeen muuhun tarjontaan tuotti kertaheitolla myös pari muuta kappaletta soittolistalle:


 
Sama bändi, kappaleella Midnight


 
Ja vielä! Beyond.


Enpä juurikaan yllättynyt siitä, että The Birthday Massacrekin on vuosituhannen vaihteen aikoihin muotoutuneita bändejä, kuten niin monet muutkin suosikkini. Wikipedian mukaan bändi olisi käämitty kokoon vuonna 1999 ja tunnettu alkutaipaleellaan nimellä Imagica. 
Niin ikään Wiki väittää TBM:n tyylilajeiksi synth-, vaihtoehto- ja goottirockin sekä post waven. Koulussa musiikkiluokat läpi kahlanneena minun kai tulisi noistakin jotain tietää,  mutta enpähän tiedä kun meni sukset ristiin musisoinnin tykö ja 97% ajasta mielenterveyden korjaamiseen kiusaamisen keskellä. (Onneksi nykyisin on toisin ja voin antaa musiikin huuhdella ja helliä korvien ja aivojen sopukoita!) 

Olen varmaan joskus tässä blogissakin todennut olevani nimenomaan melodisen electronican, dance- ja industrial metallin (NDH!!) ja -rockin ynnä vastaavien marginaaligenrejen ystävä. Kovinkaan helppo yhtälö ei siis ole kyseessä, sillä sairaalloisen kapeakaistaiseen musiikkimakuun tehdään täsmälääkkeitä kovin harvoin. Jos sitten koskaan. TBM kävi kyllä lähinpänä täsmällisyyttä miesmuistiin. 
Mutta - koska meissä jokaisessa asuu pieni musiikkikriitikko, voisi vokalistin ääni kertosäkeissä olla minun puolesta vaikka hieman pehmeänpikin. Myös biisin eri osat hakevat kenties vielä sitä sulavinta sovitusta toisiinsa. (Niin ikään bändin ulkoinen goottiolemus ei kyllä istu alkuunkaan wanhan puritaanin verkkokalvoille, parturiin perhana koko zombie-kööri ja liuotinpesuun!)
Mutta silti... Hyvin työ vejättä! ;)

***

Sitten vielä hieman makeaa, nami! Britanniasta löytyi erään toisen Jenkkiaseman kautta kerrassaan ihastuttava indie-artisti Livia, alias Livia Pye. Tämä mystiikkaa ja mustaa magiaa lauluissaan vaaliva neitonen tuntuisi olevan vielä ainakin meille suomalaisille tuiki tuntematon tähti. Mutta jotain juuri allekirjoittaneen tärykalvoille (ja verkko-)! Kuten arvata saattaa, genren suhteen ollaan edelleen Electronican puolella, joskin ehkä hieman enemmän popin suuntaan. Ja goottimaailman. Tai ääh, kertokaa te viisaanpina. Saisi ainakin kaiken maailman Rihannat sun muut kähisevät muovibarbiet ottaa tästä oppia... 


 Livia - Read Your Mind


Livian ensimmäisen videolinkin ääniraidassa kuuluu taustalla jokin ihmeen naksutus, notta jos kuunteletta nii jurittakkee kestää. Mutta kuuntelu toki kannattaa, ilman muuta! Laitettakoon loppuun vielä neitosen toinen laulu Karmic Emergency, joka myös iski kuin tuhat volttia ja on näistä oikeastaan oma suosikkini:
 

Siispä nauttikaatten! Tai menkäätten muualle kuuntelemaan räminärokkia tai apinaräppiä :D

(PS: Googlen väki voisi tehdä näiden videoiden
 hakemisen JuuToopesta hieman laajemmaksi!!!
Ei löytynyt suoraa ikkunaa tuolle tokalle videolle!)