perjantai 21. elokuuta 2015

OEM-paju*

Ovatpahan ranskalaiset (se kansa siis) keksineet varsin vaikuttavan spektaakkelin Helsingin juhlaviikoille, taiteiden yöhön:

http://yle.fi/uutiset/jattilaiset_taivaltavat_illalla_senaatintorille__video/8241967

Ranskalainen (taiteilija)ryhmä Cie l'Homme debout on tuonut meille härmän harmaille hyssyköille nähtäväksi ja koettavaksi jotain kerrassaan omaperäistä, nimittäin kaksi valtavaa pajuista rakennettua jättiläishahmoa! Tai siis oikeastaan yhden; toinen kun on kasattu täällä Suomessa ihan yhteisvoimin. Juuri yhteistyössä onkin ryhmän sanoma ja tarkoitus - he tahtovat osoittaa, että yhdessä me pienet ihmiset pystymme suuriin asioihin. Niinpä he ovat innostaneet satoja vapaaehtoisia suomalaisia rakentamaan ihan "täkäläisen" jättiläisen ranskalaisesta pajusta sekä lisäksi keksimään tälle oman tarinan kerrottavaksi. Ja sehän keksittiin, jättien yhdessä esittämän näytelmän puhuttiin kertovan toivosta ja paremman huomisen kaipuusta. Tämä oli minusta hieno temppu kaikkien masentavien sotauutisten rinnalla, vaikken moisesta aiemmin tiennytkään!

Mutta - hetkinen...

"Ranskalaisesta pajusta?

Totta tosiaan. Ranskasta asti on pitänyt pajuparat tänne uittaa askarreltaviksi, vaikka muuten niin kauniisti ideoitiin toisen jäteistä olevan Suomessa tehdyn ja täkäläisen tarinan omaavan! Rinnakkaisen toimitus kurtistaakin nyt hieman kulmiaan ja ihmettelee, oliko suomalainen paju loppu? Eilen sitä ainakin vielä rehotti talon takana. Täytyypä lähteä katsomaan, olisiko tällä välin sukupuuttoon kuollut. Olkoonkin se hieman kämäistä ja kitukasvuista, mutta oltaisiinhan tuossa nyt saatu omilla raaka-aineilla rahtunen ekologisuutta ja reailsmia pöytään - patonkipaju näet tuskin on ilman kasvihuonepäästöjä tänne pohjolaan uiskennellut, ja mikäpä olisikaan ollut osuvampi kannanotto kansojen ja rotujen välisen suvaitsevaisuuden puolesta kuin aivan eri maasta versoneiden pajujättiläisten ystävyys!
Kun ei jokainen, en minäkään, voi olla Ranskasta :)

(*OEM = Original Equipment Manufacturer, alkuperäinen laitevalmistaja.)